Cea mai importantă conferinţa dedicată industriei muzicale din România se pregăteşte de versiunea 2018, la Sala Thalia din Sibiu, între 26 şi 28 iulie. După o primă ediţie în care peste 400 de persoane – participanţi şi invitaţi – din mediul cultural românesc şi european au schimbat idei şi au împărtăşit concluzii, cea de-a doua ediţie continua inovaţia pe piaţa românească a evenimentelor de profil cu încă un program de avangarda: Romanian Music Export.

Astfel, primul program românesc din zona antreprenorială care îşi asumă zona de promovare şi de export muzical la nivel european, va fi gata de start odată cu ediţia a doua EEMC şi va fi disponibil pentru participanţii şi invitaţii la conferinţă. Pe data de 26 iulie, producători, agenţi de booking, promotori şi operatori culturali din România şi Europa vor asista la un spectacol susţinut de cinci trupe româneşti, a căror selecţie se va face după o înscriere prealabilă pe platforma construită special pentru acest program. Orice trupă din România se va putea înscrie, cu condiţia ca piesele înscrise să fie creaţii originale. Selecţia se va face în două etape, preselecţia fiind făcută la nivel local, în timp ce selecţia finală a celor cinci trupe va avea parte de un juriu internaţional.

„Romanian Music Export este o platformă care lipseşte din industria muzicală românească. Sunt foarte multe ţări în Europa care au un asemenea program, susţinut prin legi şi politici culturale, care oferă finanţare, suport şi recunoaştere tinerelor talente, dar care în România lipsesc cu desăvârşire. E important să înţelegem că doar împreună,  într-un mod coerent şi unitar, putem deschide poarta  produselor muzicale româneşti pe piaţa internaţională, e pasul firesc într-o industrie care a cunoscut o creştere spectaculoasă în ultimii ani, dar care  nu e încă reglementata corespunzător. Facem toate aceste lucruri în Sibiu, un oraş care poate fi numit ca fiind o capitală a avangardei culturale europene”, spune Codruta Vulcu, organizator şi fondator EEMC şi Romanian Music Export.

East European Music Conference reuneşte reprezentanţi ai festivalurilor europene de mare anvergură (printre care Mad Cool Festival, EXIT Festival sau Roskilde Festival), producători şi manageri din industria muzicală europeană, într-un eveniment unic ca anvergură în spaţiul românesc. EEMC e locul în care artiştii, managerii, producătorii şi operatorii culturali din România vor avea ocazia de a întâlni şi iniţia colaborări cu invitaţii speciali ai conferinţei.
Prezenţa pe listă scurtă a nominalizaţilor la European Festival Awards 2017 (Promoter of the Year), EEMC a primit, după doar o primă ediţie, aprecieri din partea juriului format din cei mai importanţi oameni ai industriei europene, confirmând valoarea şi utilitatea unui asemenea eveniment în România. De asemenea, tot pe listă scurtă a nominalizaţilor s-a aflat şi Codruta Vulcu, pentru premiul de excelenţă şi pasiune acordat anual de EFA.

„A fost o mare onoare pentru noi o asemenea nominalizare, după doar primul an de existenţa al conferinţei. Nevoia unui eveniment de acest fel a fost confirmată de entuziasmul cu care participanţii şi invitaţii au primit discuţiile din timpul conferinţei, iar suportul industriei muzicale europene e cu atât mai valoros cu cât în România sunt necesare cât mai multe asemenea întâlniri pentru a putea identifica ce ne lipseşte pentru a avea o industrie competitivă”, mai adăugă Codruta Vulcu, organizator şi fondator EEMC şi Romanian Music Export.

Conferinţa de la Sibiu este organizată în colaborare cu AROC – Asociaţia Romană a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale, care-i are ca membri fondatori pe cei mai importanţi promoteri din România, precum Emagic, Events, Electric Castle, Summer Well, ARTmania, Blaj aLive sau Twin Arts, printre alţii. EEMC e proiect susţinut de Kaufland România.
Biletele s-au pus în vânzare pe site-ul Kompostor la preţul de 190 de lei pentru cele trei zile. Un bilet asigura accesul la showcase-urile Romanian Music Export şi la zilele 1 şi 2 de EEMC. Achiziţionarea unui bilet la EEMC oferă posibilitatea achiziţionării unui abonament la ARTmania Festival (27-28 iulie, Piaţa Mare din Sibiu) la preţul special de 110 lei pentru ambele zile de concerte.
East European Music Conference se derulează  în aceeaşi perioadă cu Festivalul ARTmania, contribuind la transformarea Sibiului, prin muzică şi artă, într-o veritabilă Capitală a Culturii Europene.